Poznaj Pragę od kuchni czyli tradycyjna kuchnia czeska
Kiedy przybędziesz do Pragi podziwiać jej piękną architekturę jak Zamek na Hradczanach czy słynny most Karola, nie możesz przegapić okazji, aby spróbować tradycyjnej kuchni czeskiej. Poznawanie zabytków oraz doświadczenia kulinarne pozwolą Ci w pełni odkryć duszę tego urokliwego miasta. Praga kulinarna to podróż przez smaki ale i zwyczaje, które sięgają głęboko w czeską historię i kulturę. W tym artykule dowiesz się, co zjeść w Pradze i jaka jest tradycyjna czeska kuchnia.
Coś małego na ząb czyli przekąski kuchni czeskiej
Kuchnia czeska może zaskoczyć przekąskami, którymi możemy zaspokoić pierwszy głód podczas wędrówek po Pradze. Często sięgamy po nie podczas piwnych spotkań. Tradycyjny i popularny jest „utopenec” czyli w wolnym tłumaczeniu topielec. Ma swoich wielbicieli i takich, którzy za nim nie przepadają. To serdelek faszerowany cebulą zatopiony w zalewie octowej, w której musi sobie kilka dni poleżeć. Kiedy nabierze mocy wyławiany jest z wielkiego słoja i podjadany z piwem. Pewien gość z Polski, którego miałam przyjemność oprowadzać po Pradze, utopence porównał do śledzi. Stwierdził, że Czesi nie mając morza zamiast śledzia marynują kiełbaski. Coś w tym jest, sposób bardzo podobny.
Inna znana i lubiana przekąska to „nakladany hermelin” – marynowany w oleju i przyprawach czeski ser typu camembert. Też kilka dni powinien spędzić w tej marynacie zanim trafi na stół. Te dni odpoczynku nadadzą mu odpowiedniej konsystencji i wyrafinowanego smaku.
Bardziej wymagający goście mogą spróbować „tataraka” czyli swojskiego tatara. Praskie knajpki podają go już przygotowany z przyprawami, gotowy do spożycia. Dodatkiem są „topinki” czyli grzanki. Na talerzyku obok grzanek znajdziemy ząbki czosnku. Trzeba nimi natrzeć grzankę, przed nałożeniem porcji tatara z godnie z tradycją kuchni czeskiej.
Przekąski owe najczęściej towarzyszą piwu. O czeskich piwnych zwyczajach więcej znajdziesz tutaj.
Coś większego czyli mięso i knedle
Tradycyjna kuchnia czeska nie jest zbyt wyrafinowana, ale smaczna. Nie jest też najzdrowsza, jej dania są czasami bardziej kaloryczne, ale idealnie nadają się na okazjonalne uczty. Jeśli jej popularne dania jada się raz na jakiś czas, na pewno nie zrobią nam krzywdy. Oparta jest głównie na mięsie w zawiesistych sosach i knedlikach. Niewiele w niej warzyw. Tak dobrze znana z kuchni polskiej surówka w tej czeskiej nie występuje.
Kuchnia czeska, dania do spróbowania podczas Pragi zwiedzania
Svickova to tradycyjne czeskie danie obiadowe, które kilka lat temu wygrało ogólnokrajowy plebiscyt na najpopularniejsze. Ten prawdziwy symbol kuchni czeskiej czyli „svickova na smetane” to pieczeń z polędwicy wołowej podawana w wyjątkowym sosie, przyrządzanym z warzyw korzeniowych. Ta smakowita potrawa jest podawana z „knedlikem houskovym” – czeskim knedlem bułczanym. Wszystko pięknie topi się w dużej ilości aromatycznego sosu. Zaskoczeniem mogą być dodatki, ponieważ tradycyjnie to mięsne danie podaje się z bitą śmietaną i żurawiną, ozdobione płatkiem cytryny.
Wszyscy Czesi naprawdę znają to danie, każda gospodyni ma swój tajny przepis na ten wyjątkowy sos. Jeśli to będzie możliwe, gorąco polecam wypróbowanie.
„Kachna konfitovana” to prawdziwa uczta dla podniebienia czyli kaczka pieczona podawana z knedlami i czerwoną kapustą zasmażaną. Najczęściej to ćwiartka kaczki, świetnie upieczona, mięciutka z chrupiącą skórką. Knedliki w tym zestawie często są różne, bułczane i „bramborowe” czyli ziemniaczane. Towarzyszy im sos oczywiście. Kapusta czerwona, bywa, że zamienia się w prawdziwe dzieło sztuki, zasmażana o lekko egzotycznym słodkawo-korzennym smaku.
To danie, które mogę jedynie polecić. Mniam…
Kolejny klasyk czeskiej kuchni nazywany jest „vepro-knedlo-zelo” czyli wieprzowina pieczona, podawana z knedlami. Tu sos jest klasyczny i jest go dość mało. Do tego jako dodatek biała kiszona kapusta zasmażana. Niektórzy złośliwcy twierdzą, że jest to klasyczne czeskie danie dietetyczne, które ze względu na lepsze strawienie należy dokładnie zalać piwem. Z piwem też kojarzy nam się klasyczny wołowy gulasz. O nim nie można zapomnieć pisząc o kuchni czeskiej.
Innym popularnym jedzeniem kojarzonym z czeską kuchnią i piwem jest pieczone „koleno” czyli golonka, często pieczona w piwie. Popularne są również pieczone żebra. Te dania podaje się bez knedlików. Świetnie upieczone mięso zagryzamy chlebem…i popijamy piwem oczywiście. Te potrawy to uczta dla prawdziwych mięsożerców.
Kiedy nie jemy mięsa
Tak, czeska kuchnia opiera się głównie na mięsie i knedlach. Czesi zjadają aż 1,3 miliona knedlików każdego dnia. Polska swojska surówka jest tutaj zupełnie niespotykana. Dodatki warzywne do obiadu to czasem kapusta zasmażana lub szpinak.
Dla tych, którzy nie przepadają za mięsem, wciąż istnieją alternatywy. W restauracji znajdziemy sałatki warzywne, czy bardzo popularny wśród turystów z Polski „smazak”, czyli smażony ser podawany z frytkami i sosem tatarskim. Nie wiem tylko, czy możemy tu mówić o tradycyjnej kuchni czeskiej.
Godzina obiadowa w Czechach
Jeśli odwiedzisz Pragę w ciągu tygodnia i zechcesz spróbować tradycyjnej kuchni czeskiej w przystępnych cenach, warto zwróć uwagę na „poledni” lub „deni menu” – ograniczony wybór dań, ale w rozsądnych cenach. Takiej oferty nie znajdziemy w sobotę czy niedzielę. Najczęściej restauracje oferują ją między godziną 11:00 a 15:00. To idealny czas na spróbowanie typowego czeskiego obiadu. Warto wiedzieć, że obiad w Czechach tradycyjnie jest serwowany o godzinie 12:00, czyli wcześniej niż w Polsce. Okolice godziny 12:00 to moment, największego ruchu w restauracjach. Kiedy chcemy skorzystać z oferty „denniho menu” warto przybyć najpóźniej chwile po 12.00, potem może już nie być w czym wybierać.
Kuchnia czeska | co zjeść w Pradze
Podróżując do Pragi, nie zapominaj o samodzielnym odkrywaniu kulinarnych skarbów miasta. Kuchnia czeska oferuje wiele smaków i doznań, które mogą zaskoczyć a nawet urzec twoje podniebienie. Zapraszam również na wspólny spacer, zwiedzanie Pragi z przewodnikiem po polsku.